×

Tulburarea narcisică de personalitate

Narcisistul are o stimă de sine exagerată, o credinţă fermă că este o persoană de importanţă sau că realizează lucruri mărețe.

dr. Iulia COZAC, medic primar psihiatru

 Legenda spune că Zeița Răzbunării îl pedepsește crunt pe tânărul Narcis care nu se lăsa iubit, făcându-l să își vadă chipul în apa unui izvor. El s-a îndrăgostit instant de acea imagine, dar a murit înecat, fiindcă nu ajungea la tânărul din apă. În spatele mitului însă se află o boală serioasă și deloc de neglijat. Cei care dezvoltă o astfel de maladie au o imagine distorsionată asupra sinelui și sunt capabile să-şi facă mult rău emoţional.

Tulburarea narcisică se caracterizează printr-un stil comportamental de preocupare exagerată față de sine și de o grandiozitate de lungă durată. Atunci când nu reușesc să obțină totul de la ceilalți, așa cum cred că merită, persoana narcisistă poate izbucni în accese de furie și frustrare, ajungând până la depresii. Extrem de ambițioși, lipsiți de empatie, autosuficienți, manipulatori și aroganți cu oamenii, ei recurg la diverse mijloace numai să-și obțină scopul dorit.

Prevalența acestei tulburări de personalitate este sub 1% în populația generală, dar este posibil ca numărul persoanelor să fie mult mai mare – până în 16 % din populația clinică. Statisticile arată că în jur de 50-75% dintre cei care întrunesc criteriile pentru tulburarea narcisică sunt bărbați. Un factor citat destul de des este rejecția maternă, absența empatiei materne sau pierdere maternă precoce.

Și femeile pot fi narcisiste, însă aceste trăsături se manifestă în special față de înfățișarea fizică și imaginea corporală, de care tind să fie foarte preocupate, față de statutul copiilor și al familiei în societate.

CUM POATE FI RECUNOSCUT UN NARCISIST?

Unele modele de narcisism sunt comune și reprezintă o etapă normală a dezvoltării, spre exemplu la copii. Când aceste modele pe eșec interpersonal și nu mai pot fi controlate, acestea sunt continuate în viața adultului și se pot declanșa în tulburări psihice. Este o tulburare strâns legata de egocentrism, iar narcisistul rămâne mereu preocupat cu problemele de putere, prestigiu si vanitate personală.

Narcisismul patologic poate avea diverse forme de intensitate, Thomas însă sugerează următoarele manifestări pe care le poate avea o persoană cu astfel de tulburări:

  • senzație grandioasă de importanță de sine;
  • este preocupat cu fantezii asupra succeselor nelimitate, putere, stralucire, frumusete sau dragostea ideală;
  • dorință de admirație exagerată;
  • credința ca este „special” și „unic” și că nu se poate asocia decât cu persoane speciale;
  • așteptări de tratament deosebit de favorabil;
  • profită de alții pentru a-și atinge propriile țeluri;
  • este lipsit de empatie;
  • comportament arogant sau superior;
  • invidios față de alții sau convins că este invidiat.

METODE DE TRATAMENT

Tulburarea narcisică de personalitate este dificil de tratat din diferite motive. De regulă, indivizii afectați se integrează suficient de bine în societate, astfel încât rar ajung în atenția medicilor. Ei folosesc abil minciuna, iar terapeutul îl poate detecta mai greu. În plus, comportamentele asociate cu narcisismul pot fi atribite altor tulburari mentale.

Evoluția persoanei tulburări narcisiste este cronică, aceasta fiind o afecțiune ce se tratează foarte greu. De regulă, tratamentului sunt supuse comorbiditățiile: dependența (alcool, droguri) , depresia și decompensările psihotice. Îmbătrânirii i se face față prost pentru că imbătrinirea reprezintă o lezare narcisică. Prognosticul general, în acest caz, este rezervat.

  • Psihoterapia este principalul tratament. Aceasta trebuie să fie individuală, orientată către insight, suportivă.
  • Tratamentul farmacologic se adresează comorbidităților acestui tip de personalitate: antidepresive, antipsihotice (doar dacă este cazul) sau stabilizatoare de dispoziție.

Oricare ar fi terapia la care sunt suspuși, pentru narcisiști poate fi dificil să-şi îmbunătăţească comportamentul. O imagine de sine defavorabilă e greu de acceptat pentru individul cu astfel de tulburări de personalitate.