×

Terapia PRP, ce este și cum ajută în afecțiunile reumatice

Fiind o inovație nechirurgicală, terapia PRP a devenit o opțiune modernă de tratament pentru diverse leziuni articulare, tendinoase, ligamentare și osoase. Este o metodă medicală care se bazează pe folosirea sângelui propriu pentru vindecarea țesuturilor moi, ceea ce înseamnă că nu există riscuri legate de transmiterea anumitor boli sau reacție imunogenă.

dr. Denisa BRAN, medic specialist reumatolog

Infiltrațiile cu plasmă îmbogățite cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma), sau preparat autolog cu plasmă condiționată s-au dovedit a fi foarte eficiente în tratarea afecțiunilor reumatice. Întrucât PRP conține factori regenerativi, de creștere și antiinflamatori, efectul de regenerare și încetinire a deteriorării articulațiilor crește exponențial. În plus, este stimulată formarea de cartilaj nou, crește producția de lichid intraarticular, se diminuează astfel fricțiunea la nivelul articulației și, respectiv, scade și necesitatea utilizării medicației antiinflamatoare. Un alt avantaj al procedurii este întârzierea progresiei bolii către un stadiu ce impune o intervenție chirurgicală.

CUM SE FACE INFILTRAȚIA CU PRP

Se recolteazăîntr-o eprubetă un volum de 9-12 ml sânge venos, se prepară în decurs de 10 minute la centrifuga obtinându-se aproximativ 4-5 ml de plasmă. Volumul de plasmă concentrată rezultat este injectat la locul afecțiunii (la nivelul articulației sau tendonului afectat).

Aceasta procedură se poate efectua în regim de ambulator (în cabinetul de consultații), nu necesită spitalizare. O ședință de infiltrație PRP durează aproximativ 30 de minute. Procedura nu este dureroasă, iar pacientul se poate deplasa fără mijloace de sprijin.

După finalizarea tratamentului, pacienții sunt sfătuiți sa urmeze un program de fizio și kinetoterapie pentru îmbunătățirea tonusului muscular și a funcției articulare.

CUI ÎI ESTE RECOMANDATĂ PRP

Infiltrația cu PRP este recomandată în afecțiunile cartilajului articular în stadiul incipient sau moderat, artroză sau condromalacie, afecțiuni degenerative la nivelul tendoanelor, tendinite sau tendinoze la nivelul umărului, tendonului achilean, tendinitele genunchiului, epicondilite, rupturi musculare, tratament adjuvant pentru intervențiile chirurgicale (intervenții artroscopice) sau postoperator, în reconstrucția de ligamente încrucisate. Se poate combina cu acidul hialuronic.

În general primele rezultate se vor observa la 2-3 săptămâni după infiltrație și continuă până la 6 luni. În funcție de recomandarea medicului, pot fi necesare 2-3 infiltrații la nivelul fiecarei articulații.

Este containdicata persoanelor care au infectii, tumori sau metastaze osoase, afectiuni ale sangelui, anemie severă, coagulopatii, persoanelor cu tratament anticoagulant care nu poate fi întrerupt și femeilor gravide.

Pentru că este vorba despre un tratament autolog, nu există reacții alergice. Riscurile sunt cele asociate injectării: apariția infecției locale, motiv pentru care se folosesc doar kituri sterile de unică utilizare, iar tehnica injectării respectă toate protocoalele de antisepsie. În cazul în care în zilele următoare efectuarii infiltrației apare durere și/sau tumefacție la locul injectării se recomandă aplicarea unei pungi cu gheață de 2-3 ori pe zi 3-4 zile (sau până la remiterea simptomatologiei), reducerea eforturilor fizice și tratament antialgic (paracetamol, algocalmin). Nu este indicată administrarea de antiinflamatoare sub formă de comprimate, creme, geluri (de exemplu ibuprofen, diclofenac, ketoprofen, medrol, prednison etc) timp de 7 zile înainte și după procedura.