Recuperare Medicală
Fizioterapiile capăt teren tot mai mare în recuperarea medicală a pacienților care suferă de diferse afecțiuni (neurologice, ortopedice, reumatice etc.) sau a celor care au suportat traumatisme cu afectarea funcțiilor motorii. Efectul procedurilor de fizioterapie devine mult mai vizibil dacă acestea sunt însoțite de ședințe cu kinetoterapeutul.
Recuperarea medicală este o specialitate complexă, educativă și profesională prin care se reușește redobândirea capacităților și funcțiilor reduse sau pierdute de către o persoană (în urma unor boli congenitale, accidente, degenerescente etc.).
Printre beneficiile recuperării medicale se numără reducerea și eliminarea durerilor zilnice, evitarea intervențiilor chirurgicale, îmbunătățirea mobilității, recuperarea în urma leziunilor sau intervențiilor chirurgicale, îmbunătățirea echilibrului, creșterea calității vieții cotidiene.
Clinica Life Med (Timpuri Noi) își bazează recuperarea medicală pe proceduri Fizioterapie și Kinetoterapie, iar programele sunt ajustate la afecțiunile și necesitățile individuale ale fiecărui pacient.
Fizioterapia este specialitatea care utilizează metode fizice (căldura, electricitatea, lumina, laserul etc.) pentru tratarea și restabilirea mobilității mușchilor, articulațiilor, a membrelor superioare și inferioare și atenuează durerile cauzate de accidente sau dizabilități. Îndeosebi, sunt folosite semnalele electrice pentru transmiterea informației la nivelul creierului, pe calea neurotransmițătorilor.
Terapiile utilizate în cadrul Clinicii Life Med (Timpuri Noi):
- Laserterapie
- Magnetoterapie
- Shockwave
- Ultrasunete
- Drenaj limfatic
- Împachetări cu parafină
- Unde scurte
- Galvanizare
Afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul fizioterapei, folosind diverse tehnici de tratament:
- Atacuri cerebrale, scleroza multiplă, boala Parkinson, afectiunile neurologice
- Afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului
- Probleme de circulație (hipertensiunea și hipotensiunea arterială)
- Probleme cauzate de stres, anxietate, depresie
- Reabilitarea post operatorie
- Probleme ortopedice, reabilitarea fracturilor
- Probleme musculoscheletale (dureri de gât și spate)
- Afectiuni cardiovasculare (reabilitarea în urma unui infarct)
- Probleme de ordin respirator (astm, fibroză cistică, afecțiunile pulmonare cronice)
- Afectiuni specifice femeilor (menopauza, recuperarea post natală, incontinența urinară)
- Afectiuni degenerative (osteoartrită și artrita reumatoidă)
Kinetoterapia (kinetologie medicală sau chineziterapia) folosește mișcarea corpului drept terapie, iar procedurile sunt făcute în scop profilactic, terapeutic și de recuperare. Mai este numită și gimnastica medicală sau gimnastica de recuperare, fiind aplicate tehnici și metode de exerciții fizice pentru restabilirea funcțiilor motrice diminuate sau a creșterii nivelului funcțional, în cazul unor anumite afecțiuni specifice.
Chineziterapia are beneficii evidente pentru sănătatea fizică și mentală:
- Ameliorează durerea și procesul inflamator
- Ameliorează mobilitatea articulară
- Crește forța musculară
- Ameliorează funcția neuromusculară
- Permite recâștigarea reflexelor posturale
- Crește capacitatea de efort
- Ameliorează tonusul muscular
- Ajută la reabilitarea după accidentul vascular cerebral
- Reabilitarea în patologii osteoarticulare
- Tratează leziunile nervoase periferice
Programul de tratament va fi întotdeauna unul individualizat în funcție de starea și boala pacientului, de capacitatea lui la efort și de pragul de durere. De regulă, sunt incluse mișcări de gimnastică individuală, exerciții pe aparate speciale, proceduri și tratamente speciale/individuale. Iar pentru asigurarea unui efect maxim și potențarea reciprocă, sunt recomandate combinarea mai multor tipuri de fizioterapii: electroterapie, kinetoterapie, masaj, reflexoterapie, etc.
Afecțiunile tratate cu ajutorul kinetoterapiei:
- Boli ale aparatului cardio-vascular (insuficiență venoasă, arteriopatie)
Boli ale aparatului respirator(bronhopneumopatia cronică obstructivă, emfizem, astm) - Boli neuropsihice (stres, anxietate, depresie)
Boli metabolice (obezitate)
Boli congenitale (distrofie neuro-musculară, luxație sau displazia congenitală de sold) - Boli ale aparatului locomotor (entorsă, luxație, contuzie, edem, bursită, tendinită, contractură musculară, hernie de disc)
Tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolioze, rectitudine, hiperlordoză – mai ales la copii și adolescenti)
Afecțiunile reumatice (spondilită, poliartrită reumatoidă, artrită, reumatisme degenerative, artoză reumatismul tesutului moale)
Boli neurologice (status post accident vascular cerebral, pareze, paralizii, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative și inflamatorii ale sistemului nervos, sindrom neurologic, migrenă).