Psihologie
Rănile emoționale ne afectează mai profund decât orice boală fizică. Deseori, este greu să evităm impactul emoțional al unor evenimente sau suntem în incapacitatea de a depăși o depresie. Psihologul ne poate ajuta ca stările sentimentale să nu devină boli neurologice, mentale sau fiziologice.
Psihologia este știința exactă a minții si comportamentului uman, fiind studiate funcțiile și procesele mentale, experiențele interioare și subiective (gândurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția altora și personalitatea). Medicul psiholog studiază factorii psihologici implicați în starea de sănătate și de boală, fiind centrată pe aspecte de promovare a sănătății și prevenție a partologiei și intervine asupra acestor factori prin tratamentul psihologic al tulburărilor.
Psihologul nu determină diagnosticul, nu prescrie medicamente, cum ar face un psihiatru sau psihoterapeut, ci studiază stările mentale normale și anormale din procesele și comportamentul cognitive, emoțional și social. Sarcina psihologului este de a ajuta oameni sănătoşi, care se află într-o stare dificilă, iar sfaturile acestuia ajută la eliberarea stresului, nervozităţii, restabilirea armoniei interioare și facilitarea relațiilor interumane.
Psihologul poate efectua următoarele activități:
- De consultare
- Diagnosticare și corecțiune
- Culturale și educaționale
Lista de tulburări care nu sunt legate de modificările patologice ale creierului:
- Tulburările de personalitate asociate cu stima de sine prea mare sau prea mică
- Fobie uşoară (cauzate de orice eveniment din trecut)
- Nevroză uşoară, manifestată prin insomnie, lipsa poftei de mâncare, letargie şi alte simptome
- Stare de criză a vârstei – adolescenţa, criza vârstei mijlocii, trecerea la vârsta de „40”, şi starea de menopauză
- Probleme psihologice intime
- Stresuri asociate cu anumite evenimente din viaţă sau relaţii etc.