Ortopedie
Unele afecțiuni ale aparatului locomotor se pot trata fără o intervenție chirurgicală, doar cu ajutorul medicamentelor, exercițiilor fizice și al terapiilor de recuperare. Pentru majoritatea bolilor ortopedice există mai multe forme de tratament, iar un medic specialist te va ghida cel mai bine.
Ortopedia este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratarea afecțiunilor congenitale și dobândite, traumatice și netraumatice ale aparatului locomotor (oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane), prin utilizarea procedurilor medicale, chirurgicale și fizice.
Medicul ortoped tratează o multitudine de boli ale oaselor, articulațiilor și mușchilor:
- Fracturi şi dislocări de oase
- Ligamente rupte și entorse
- Leziuni ale tendoanelor
- Întinderi musculare
- Artrită şi osteoporoză
- Tumori ale oaselor, distrofii musculare, paralizii cerebrale
- Anomalii ale degetelor sau anomalii cauzate de creştere
- Genum varum, genum valgum, calvus plantar, hallux valgus
- Artroze
- Dureri de spate și ale membrelor
- Accidentări sportive etc.
Un diagnostic de acuratețe este cel mai important element în stabilirea diagnosticului și a formei de tratament:
Analize de laborator – este evaluat metabolismul fosfo-calcic, elemente esențiale pentru buna desfășurare a activității sistemului osos.
Examenul radiologic – este utilizat pentru depistarea fracturilor și artrozelor.
Puncție articulară (artrocenteza) și examenul lichidului articular – manevră prin care lichidul articular este testat pentru biochimie, imunologie, citologie și culturi. Este stabilită artrita septică, guta, poliartrita reumatoidă.
Osteodensitometrie – este o investigație paraclinică cu raze X, cea mai modernă, prin care se măsoară densitatea osoasă. Permite diagnosticarea osteoporozei.
Rezonanța magnetică – este folosită, îndeosebi în traumatisme, leziunile țesuturilor moi periarticulare, ale ligamentelor și mușchilor.
Tomografia computerizată – vizualizează mușchii, vasele de sânge și densitatea osoasă.