Oftalmologie
Examenul oftalmologic de rutină este foarte important, deoarece multe boli oculare sunt asimptomatice și se pot diagnostica doar în urma unui consult de specialitate.
Oftalmologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul atât a structurii și funcționării ochilor, cât și a bolilor care îi afectează. Respectiv, medicul oftalmolog este responsabil de depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor cu afecțiuni ale globului ocular și anexelor globului ocular.
Oftalmologul tratează și monitotrizează anumite afecțiuni:
- Miopie
- Hipermetropie
- Astigmatism
- Glaucom
- Cataractă
- Keratoconus
- Stabilism
- Dezlipire de retină
- Degenerescență maculară
- Retinopatie diabetică
- Afecțiunile corneei
- Probleme oculare cu cauze sau componente neurologic etc.
Examinarea oftalmologică de rutină cuprinde:
Autorefractomia – cu un aparat special sunt măsurate dioptriile.
Determinarea acuității vizuale – pacientul citește cifre și litere de pe un panou luminos situat la distanță. Este măsurată claritatea vederii.
Verificarea motilității oculare – este determinată capacitatea ochilor de a urmări un obiect în mișcare lentă. Se folosește pentru depistarea strabismului, a unei pareze sau testarea vederii binoculare.
Biomicroscopia – este examinată structura ochiului, inclusiv pleoapele, corneea, conjuctiva, irisul și pupilele. Mai este efectuată retina și nervul optic.
Examinarea fundului ochiului – este vizualizată retina, vasele de sânge și nervul optic.
Măsurarea tensiunii oculare– este calculată presiunea intraoculară, rezistența ochiului fiind supusă unui jet de apă. Măsuratoarea poate fi efectuată prin metoda non-contact sau prin metoda contact, cu atingere.
Perimetru computerizat – câmpul vizual este reprezentat de totalitatea punctelor din spațiu pe care le poate percepe un ochi în timp ce fixează un punct central staționar. Câmpul vizual este foarte important în diagnosticul și monitorizarea bolilor ce afectează nervul optic, glaucom precum și alte afecțiuni neuro-oftalmologice, unele afecțiuni retiniene, dar şi ca screening pentru conducătorii auto.
Tomografie retiniană Heidelberg – este o procedură utilizată pentru observarea și documentarea precisă a discului nervului optic, esențială pentru diagnosticul și monitorizarea glaucomului. De asemenea, tomograful Heidelberg ajută la diagnosticul degenerescenței maculare, retinopatiei diabetice şi a edemului macular.