Ginecologie
Multe dintre condițiile care afectează sănătatea femeii – probleme ginecologice, de reproducere și sănătatea sexuală – pot fi detectate precoce, în cele mai multe cazuri prevăd un prognostic pozitiv și un tratament de succes.
Ginecologia este o specialitate chirurgicală care se ocupă cu bolile sistemului reproductiv feminin (uter, vagin, ovare, vulvă și glanda mamară), iar obstretica se ocupă cu supravegherea femeii în perioada de sarcină, naștere și postpartum.
Medicul ginecolog depistează și indică tratament în următoarele patologii:
- Perturbări ale florei vaginale
- Fibrom uterin
- Chist ovarian
- Anexită
- Endometrioza
- Boala inflamatorie pelviană
- Herpes genital
- Infecții cu micoplasme
- Vaginoză bacteriană
- Amenoree vagiană
- Vaginite
- BTS (boli cu transmitere sexuală)
- Cancer de col uterin
- Menopauză etc.
Pentru a putea pune un diagnostic corect si precoce, în funcție de concluziile medicului ginecolog, se pot recomanda diferite investigații precum:
- Consultația ginecologică – se recomandă a fi efectuată anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor, dar și de fiecare dată când apar stări neplacute (sângerări menstruale anormale, absența menstruației, secreții vaginale abundente și urât mirositoare, dureri pelvi-abdominale etc.).
- Consultația senologică – presupune inspecția și palparea sânilor pentru a depista eventuale afecțiuni mamare.
- Examenul citologic Babeș-Papanicolau sau Testul PAP – este utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este cel mai important test-diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical).
- Examenul secreției vaginale – se recoltează atunci când apar modificări ale secrețiilor vaginale, precum miros neplăcut, culoare alb-tulbure sau transparentă sau nuanță galbuie, simptome care pot indica prezența unei infecții, a unei boli cu transmitere sexuală, etc.
- Ecografia transvaginal – reprezintă o examinare avansată, de mare acuratețe, a organelor genitale feminine cu ajutorul ultrasunetelor, folosind un transductor introdus în vagin. Este metoda imagistică cea mai des utilizată pentru investigarea afecțiunilor organelor genitale feminine.