×

Diabet și Boli de nutriție

Una dintre cele mai ”avare” și răspândite boli se numește diabet zaharat. Pentru că se instalează insidious, este descoperit târziu, în majoritatea cazurilor, dar, mai ales, pentru că bolile asociate hiperglicemiei sunt mai periculoase pe termen lung decât diabetul în sine. Un diagnostic precoce în urma căruia se poate institui un tratament adecvat fiecărui caz, precum și un tratament corect influențează semnificativ prognosticul.

Diabetologia este specialitatea medicală care depistează, diagnostichează și tratează afecțiunile cauzate de nutriția inadecvată și tulburări de metabolism (diabetul zaharat, sindromul metabolic, obezitatea, malnutriția etc).

Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat în principal prin valori crescute ale glicemiei (zahărului) în sânge (hiperglicemie), fie din cauza producției inadecvate de insulină, fie pentru că celulele răspund prost la aceasta, dar pot fi și ambele situații. Un medic diabetolog indică tratamente adecvate fiecărui tip de diabet, astfel încât pacientul să-și poată controla boală și să-și mențină calitatea vieții la un nivel inalt:

  • Diabetul de tip 1. Organismul nu produce suficientă insulină din cauza funcționării deficitare a pancreasului. Are o frecvență mult mai redusă decât diabetul de tip 2 și se declanșează din cauze genetice și autoimune. Acest tip de diabet este răspândit în rândul tinerilor, fiind provocată dependența de tratamentul cu insulină. Persoanele afectate trebuie să-și monitorizeze atent nivelurile de glicemie și să respecte cu strictețe o dietă alimentară.
  • Diabetul de tip 2. Este datorat insuficienței de insulină și/sau rezistența celulelor la aceasta. La nivel mondial, aproximativ 90% dintre cazuri sunt anume de acest tip, iar prevalența continuă să crească. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, dar trebuie să-și controleze nivelul de glicemie printr-o alimentație corespunzătoare și un mod de viață sănător. Adesea, acest tip este asociat cu obezitatea.
  • Diabetul gestațional. Apare la femeile gravide și reprezintă o alterare a toleranței la glucoză. Se manifestă prin hiperglicemie de diverse grade de severitate (diabet zaharat, scăderea toleranței la glucoză sau modificarea glicemiei). Depistarea diabetului gestațional este foarte importantă pentru prevenția numeroaselor riscuri fetale și materne. Se impune un program de screening activ. În majoritatea cazurilor, diabetul gestațional se remite după naștere.
  • Diabetul insipid. Este cauzat de funcționarea incorectă a rinichilor, ca urmare a absenței sau funcționării necorespunzătoare a vasopresinei (hormon antidiuretic). Apare în rândul persoanelor care suferă de afecțiuni ale rinichilor (sindrom nefrotic, insuficiență renală, pielonefrită), la cele care au un nivel mărit al calciului în sânge și la persoanele care au un regim alimentar sărac în proteine.

Deși nu este o boală vindecabilă, diabetul zaharat poate fi și trebuie ținut sub control cu ajutorul unui tratament dirijat de medic. Verificarea glicemiei se face cu ajutorul mai multor teste:

  • Analize de sânge – recoltarea se face la cel puțin 8 ore de la ultima masă, de regulă, dimineața.
  • Testul oral de rezistență la glucoză – se recoltează sânge pe stomacul gol, iar ulterior pacientului i se dă o băutură foarte dulce, cu un conținut de 75 grame de glucoză. După 2 ore, se repetă analiza sângelui pentru a observa creșterea nivelului de glicemie în acest interval.
  • Hemoglobina glicată (HbA1c) – arată variația nivelului glicemiei din ultimele trei luni.

Bolile metabolice se caracterizează prin acumularea în exces a anumitor compuși chimici cu afectare neurologică, hepatică, cardiacă, retard al dezvoltării somatice (fenilcetonuria, glicogenozele, bolile lizozomale, guta, hemocromatoza, boala Wilson,  inelul Kyser Fleicher etc).

Medici

dr. BOTEZ Cristina

medic specialist

Prețuri

Servicii Medicale / Medic Preț
Consultație / dr. BOTEZ Cristina 150 lei
Control / dr. BOTEZ Cristina 100 lei
Determinare indice gleznă/braț / dr. BOTEZ Cristina 35 lei
Glicemie – glucotest / dr. BOTEZ Cristina 5 lei
Referat medical / dr. BOTEZ Cristina 100 lei