×

Menopauza. Perioada crucială din viața unei femei

Prezentarea la medic se impune ori de câte ori apare o simptomatologie specifică menopauzei, chiar daca este vorba despre o tulburare a ciclului menstrual sau doar de apariția bufeurilor.

dr. Dariana IONIȚA, medic specialist endocrinolog

Deși adesea este însoțită de unele probleme asociate, menopauza nu reprezintă o boală, ci un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile și se caracterizează printr-o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni estrogeni. Reverberația și ecoul psihic al fiecărei femei este diferit în raport cu ceea ce simte – unele femei fac față mai ușor stărilor și disconfortului provocat de menopauză, altele nu pot trece fără indicare de terapii.

Menopauza este un fenomen natural, o etapă fiziologică obligatorie din viața tuturor femeilor și marchează pregnant sfârșitul perioadei de fertilitate. Este momentul când activitatea ovariană încetează definitiv, având drept consecințe dispariția ovulației și încetarea secreției hormonilor sexuali feminini (estrogenul și progesteronul). Instalarea definitivă a menopauzei este confirmată de amenoree, adică absența ciclului menstrual pe o perioadă de 12 luni consecutive, dacă nu există alte cauze evidente.

Ca și orice fenomen fiziologic, menopauza survine treptat, fiind extinsă pe mai multe perioade:

  • premenopauza – caracterizată prin reducerea și apoi dispariția fertilității. Durează în medie 4-6 ani (uneori mai mult);
  • menopauza propriu-zisă – corespunde opririi definitive a menstruațiilor;
  • postmenopauza – reprezentată de primii ani dupa oprirea menstruațiilor, până la încetarea completă a activității funcționale ovariene.

Vârsta nu poate fi considerată un factor crucial în diagnosticarea acestei stări. În linii generale, media de vârstă pentru instalarea menopauzei este deaproximativ 50 de ani, dar corpul fiecărei femei are propriul ritm și propria evoluție. Respectiv, și tipurile de menopauză sunt diverse:

  • Menopauza naturală. Apare spontan, vârsta medie de instalare este între 45 și 50 de ani.
  • Menopauza indusă. Apare atunci când ciclul menstrual înceteaza ca o consecință a diverselor acțiuni medicale la nivelul aparatului genital (intervenții chirurgicale ce includ și extirparea ovarelor, tratamente pentru cancere – chimioterapie și/sau radioterapie).
  • Menopauza precoce. Poate aparea chiar și mai devreme de 39 de ani, de cele mai multe ori fiind vorba despre factori genetici sau diferite intervenții chirurgicale.
  • Menopauza prematură. Apare în mod natural sau este indusă medical. În acest caz, privarea de estrogeni de la o vârstă tânără înseamnă risc crescut pentru apariția osteoporozei și a bolilor cardiovasculare.

CUM RECUNOAȘTEM CĂ A ÎNCEPUT MENOPAUZA?

Amenoreea este un ultim simtom al menopauzei. Dincolo de acest lucru, menopauza se manifestă într-un context mult mai complex de situații, direct proporționale cu regresul hormonal al sterorilor ovarieni. În primul rând, orice femeie trebuie să înțeleagă că în organismul ei are loc o modificare endocrină foarte importantă care explică unele simptome deranjante, precum bufeurile, furia, anxietatea sau chiar depresia.

Insuficiența și lipsa hormonilor sexuali în sânge, estrogen și progesteron, determină modificări semnificative:

  1. Bufeurile.

Sunt determinate  de o vasodilatație  puternică și se traduc printr-o senzație de căldură în tot corpul și o înroșire a feței, gâtului și a părții de sus a pieptului. Bufeurile afectează între 75- 85% dintre femei. Ele sunt însoțite de senzația de teamă și de  impresia de sufocare, terminându-se printr-o transpirație abundentă.

  1. Tulburările sexuale.

Se manifestă prin scăderea dorinței sexuale, apariția uscăciunii vaginale și atrofia vulvară care pot face raporturile sexuale dureroase. Și infecțiile urinare și vaginale sunt mult mai frecvente în această perioadă. De asemenea, scade volumul sânilor.

  1. Osteoporoza.

Fragilitatea osoasă este direct legată de absența secreției ovariene. Diminuarea densității osoase poate determina fracturi ale colului femural sau ale vertebrelor, în cele mai frecvente cazuri.

  1. Bolile cardiovasculare.

Au un risc mai mare de apariție în perioada menopauzei, deoarece estrogenii nu mai au rolul protector în fața aterosclerozei.

  1. Tulburările psihice.

Sunt frecvente modificări ale dispoziției, iritabilitatea, insomnia, anxietatea. Asociat pot apărea vertijii, oboseală inexplicabilă, tulburări de memorie, depresie.

CÂND ȘI PENTRU CE MERGEM LA MEDIC?

Orice femeie, după debutul vieții sexuale, trebuie sa facă periodic un consult ginecologic de rutină. În menopauză, vizita la medic este la fel de benefică, întrucât riscul unei patologii genito-mamare severe este chiar mai mare.

Consultația propriu-zisă se completează cu o serie de investigații, recomandate și interpretate ulterior de medicul ginecolog: ecografie transvaginală ginecologică, citologie (Babeș-Papanicolau), secreție vaginală, markeri tumorali, eventual mamografie și ecografie mamară, dar și alte analize impuse de rezultatul consultului. Consulturile către alte specialități se adresează direct consecințelor menopauzei (ex: consult endocrinologic, cardiologic sau de boli interne, etc.).

În același timp, cea mai eficientă profilaxie și terapie anti-aging rămâne a fi modul sănătos de viață, nu doar în această perioadă. Menținerea nivelelor de calciu și vitamina D prin consumul de alimente bogate în calciu și suplimente alimentare, controlul și limitarea factorilor de stres, mișcare regulată, evitarea fumatului, a cofeinei și a abuzului de alcool – pot ameliora substanțial simptomele menopauzei.

Nu există un tratament specific pentru menopauză, dar se pot recomanda diferite tratamente care pot îmbunătăți viața femeilor aflate la menopauză, principalul fiind cel de substituție hormonală sau hormonoterapia, al cărui rol esențial este de a obține echilibrul hormonal al pacientei.