Infecția cu HPV și cancerul de col uterin
O modalitate de a preveni cancerul de col uterin este investigarea periodică, prin testele de screenig Babeș-Papanicolau și genotiparele HPV.
dr. Alina CIUBOTARIU, medic specialist obstretician-ginecolog
Una dintre cele mai nemiloase boli, cancerul de col uterin, poate să decurgă asimptomatic. Infecția cu Human Papilloma Virus este principala cauză care declanșează acest tip de cancer. Ca la orice boală, descoperirea în faze incipiente creste succesul tratamentului. Depistând modoficarile precanceroase, testul de screening Babeș-Papanicolau continuă să salveze anual mii de vieți.
Human Papilloma Virus (HPV) reprezintă un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuală și sunt clasificate în tipuri “cu risc scăzut” și tipuri “cu risc crescut”. Ele pot infecta regiunea genitală atât la bărbați, cât și la femei: penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rectul. Deși este un virus comun, mulți oameni nu știu despre existența lui și majoritatea nici nu prezintă vreun semn al infecției.
Infecția cu HPV este unul dintre factorii de risc implicați în apariția cancerului de col uterin, afectate fiind femeile de toate vârstele. Pe plan mondial, cancerul cervical sau de col uterin se situează pe locul doi, după cancerul mamar.
SIMPTOME ALE INFECȚIEI CU HPV
Din păcate, virusul HPV este asimptomatic în majoritatea cazurilor. Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mâinilor şi tălpilor picioarelor, dar nu produc condiloame genitale (vegetații). Alte tipuri de tulpini sunt considerate cu risc oncogen mediu și se asociază cel mai frecvent cu cancerul de col uterin, fiind responsabile de aproximativ 70% din cazurile de cancer de acest fel.
Câteva semne însă indică prezența infecției: rezultatul anormal al examenului Babeș-Papanicolau și apariția condiloamelor la nivelul genital:
- Excrescente de culoarea pielii, vegetații. În stadiile inițiale, dimensiunile acestora sunt reduse și pot fi confundate cu glandele sebacee și/sau sudoripare din zonele genitale și perigenitale.
- Excrescente localizaate la nivelul tegumentelor din zona genitală, dar și la nivelul mucoaselor. Sunt mai mari ca dimensiuni, însă pe mucoase pot fi depistate doar la examinarea clinică.
Prezența HPV nu înseamnă obligatoriu cancer, în majoritatea cazurilor sistemul imunitar este capabil să elimine infecția din organism. Totuși, boala poate să se manifeste după o perioadă îndelungată din momentul contractării infecției și se declanșează numai pe măsură ce scade imunitatea organismului. Infecția persistentă va conduce inevitabil la dezvoltarea cancerului cervical.
CUM SE DEPISTEAZĂ?
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer înregistrate la femei, HPV rămânând a fi una dintre cauzele pricipale de dezvoltare a acestuia. Din această cauză, testele de screening sunt considerate cea mai eficientă modalitate de prevenție.
- Testul Papanicolau poate depista orice anomalie celulara precanceroasă la nivelul colului uterin. Aceste modificari sunt, în majoritatea cazurilor, rezultatul infecției cu HPV. Testul Papanicolau se efectueaza pentru a evidenția precoce prezența modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecția persistentă cu HPV.
- Testul HPV, la fel ca si testul Papanicolau se face prin analiza unei probe de secretii prelevate de la nivelul cervixului.
Tehnica recoltării HPV
PREGĂTIREA PACIENTEI:
- Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei trebuiesc evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianti) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală).
- Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar in cazul infecțiilor, dupa tratarea acestora.
- Se recomandă recoltarea înainte procedurilor medico-chirurgicale, la 3 luni de la recoltări anterioare.
FACTORI DE RISC ȘI PREVENȚIA HPV
Infecția cu HPV este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, dobândirea fiind strâns legată de comportamentul sexual al fiecărui individ. Se estimează că cel puțin 70 % dintre adulții activi sexual au avut o asemenea infecție, iar 99,7% din cazuri cancerul de col este cauzat de infectia persistenta cu tulpinile HPV cu risc oncogen crescut.
Firește, frecvența infecției cu HPV crește exponențial cu numărul de parteneri sexuali și cu debutul timpuriu al activității sexuale, fiind urmat de contactul sexual neprotejat, debutul precoce al vieții sexuale și fumatul. De asemenea, riscului infectării cu HPV la nivelul pielii sunt supuse persoanele care lucrează în colectivități.
Pentru a preveni leziunile precanceroase, femeile pot să evite expunerea la infecția cu HPV prin utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual. Pacienta depistată cu infecție HPV în stadiu incipient va face o vizită la ginecolog la fiecare 6 luni pentru consult, colposcopie, test Papanicolau și biopsie, atunci când este cazul.
Pentru că vaccinul împotriva HPV poate doar sa reducă riscul de infecție și să prevină infectarea, nu și vindecarea infecției existente, este indicat ca vaccinarea să fie efectuată înainte de începerea vieții sexuale. Recomandările indică vaccinarea împotriva HPV în cazul fetelor și băieților de 11-12 ani. Seria de vaccinuri poate începe chiar și mai devreme. Vaccinul împotriva HPV este indicat obligatoriu în cazul femeilor tinere, care au până în 26 de ani, și bărbaților tineri, până în 21 de ani. Studiile arată că vaccinarea împotriva HPV poate reduce leziunile precanceroase, ceea ce rezultă într-o incidență mai redusă a cancerelor.